Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί είναι μικροί σε μέγεθος, έχουν καστανοκόκκινο χρωμα και συνήθως βρίσκονται κοντά σε κρεβάτια,τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Αν αναρωτιέστε από πού προέρχονται οι κοριοί, έχουν συσχετιστεί με τον άνθρωπο για περισσότερα από 3.300 χρόνια και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μέρος που συνηθίζουν να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, ξενοδοχείων, σχολείων, γραφείων, καταστημάτων λιανικής, ακόμη και μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα και πρέπει να έχουν τακτικά γεύματα αίματος για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι στόχοι των κοριών, πηγαίνουν επίσης σε πολλά θερμόαιμα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και άλλων πτηνών. Οι κοριοί είναι σπουδαίοι ταξιδευτές γιατί μπορούν να γατζωθούν παντού, και αυτό τους επιτρέπει να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Μπαίνουν σε βαλίτσες, ρούχα και σεντόνια και μπορούν να καταλήξουν οπουδήποτε μαζί με αυτά τα αντικείμενα. Αυτός είναι ο λόγος που η εξάπλωση των κοριών συμβαίνει τόσο εύκολα. Συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τα τσιμπήματα κοριών και μπορούν εύκολα να συγχέονται με τσιμπήματα από διαφορετικό παράσιτο, καθιστώντας τις προσβολές δύσκολο να εντοπιστούν και επιτρέποντας στους πληθυσμούς να μεγαλώνουν απαρατήρητα. Το να γνωρίζετε πώς ξεκινούν οι προσβολές από κοριούς και πώς φαίνεται ένας κοριός είναι απαραίτητο για την αποφυγή μιας προσβολής.

Πώς μοιάζει ένας κοριός;

Ο εντοπισμός των κοριών είναι απαραίτητος για να αποφύγετε να τους μεταφέρετε μαζί σας. 

1: Οι κοριοί έχουν οβάλ σχήμα. 

Πριν από τη σίτιση εχουν καφέ χρωμα, μετά τι σίτιση γίνονται πιο κόκκινοι, πρησμένοι και επιμήκεις. 

2: Οι κοριοί έχουν 6 πόδια και 2 κεραίες και δεν έχουν φτερά οπότε δεν μπορούν να πετάξουν.

3: Οι κοριοί των ενηλίκων είναι ορατοί στο ανθρώπινο μάτι και μπορούν να εντοπιστούν σχετικά εύκολα, ειδικά μέσα στις ραφές του στρώματος και στα ελατήρια του στρώματος. Οι νύμφες τών κοριών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν, καθώς είναι μικρότερες σε μέγεθος και πιο ανοιχτές στο χρώμα.

Από πού προέρχονται οι κοριοί;

Επειδή οι κοριοί μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και περνούν πολύ χρόνο, είναι σημαντικό να είστε σε επιφυλακή, όταν χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς ή κάθεστε σε δημόσιους χώρους όπως βιβλιοθήκες. Ειδικότερα, το δωμάτιο του ξενοδοχείου θα πρέπει να κάνετε έναν καλό έλεγχο, σχολαστικά ειδικά στο κρεβάτι.

 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να προσδιορίσετε από πού προέρχονται οι κοριοί:

1: Ελέγξτε τα σεντόνια για κηλίδες αίματος ή ζωντανών εντόμων.

2: Χρησιμοποιήστε έναν  φακό για να σας βοηθήσει με τους οπτικούς ελέγχους

3: Επειδή οι κοριοί έχουν την τάση να ταξιδεύουν εύκολα , φροντίστε να καθαρίσετε τις βαλίτσες με ηλεκτρική σκούπα και να επιθεωρείτε για τυχόν σημάδια κοριών κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές.

3: Επίσης, να πάρετε μαζί σας μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών για να κρατάτε τη βαλίτσα σας μέσα, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο ξενοδοχείο και να πλύνετε τα ρούχα σας σε αυξημένη θερμοκρασία μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, ακόμα και αυτά που δεν έχουν φορεθεί.

4: Επιπλέον, μην φέρνετε ποτέ μεταχειρισμένα έπιπλα, ειδικά στρώματα, σε ένα σπίτι χωρίς να εξετάσετε διεξοδικά για σημάδια κοριών. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από έναν επαγγελματία ελέγχου παρασίτων να επιθεωρήσει τα έπιπλα, καθώς είναι δύσκολο να ανιχνευτεί μια προσβολή εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι.

Από πού προέρχονται οι κοριοί; 

Οι κοριοί είναι εξαιρετικοί στο να ταξιδεύουν καλά κρυμμένοι. μπορούν να γατζωθούν σε βαλίτσες, κουτιά, παπούτσια και άλλα αντικείμενα και θα ταξιδέψουν με τα αντικείμενα σε ένα νέο σπίτι. 

Πώς ξεκινούν οι προσβολές από κοριούς;

 Μόλις έρθουν σε ένα νέο περιβάλλον, θα εξαπλωθούν  και θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες κατευθείαν είτε πρόκειται για ένα μεγάλο κτίριο είτε για μια μονοκατοικία.

Οι κοριοί μπορούν να κατοικήσουν σε πολλά μέρη από ένα κρεβάτι,σε ρωγμές σε σχισμές σε τοίχους ή ξύλο. Τους αρέσει επίσης να κρύβονται πίσω από σανίδια, γύρω από τα κουμπιά του στρώματος, μέσα σε κλινοσκεπάσματα και μέσα σε ελατήρια στο στρώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κοριοί μπορεί να βρίσκονται μέσα σε πρίζες διακόπτες, κορνίζες και ταπετσαρίες. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε μέσα σε ένα σπίτι, αυτοκίνητο, λεωφορείο. Στα ξενοδοχεία, το πιο κοινό μέρος για να βρείτε κοριούς είναι στο πίσω μέρος, στο κεφαλάρι του κρεβατιού.

Έρευνα από την Εθνική Ένωση Διαχείρισης Παρασίτων αποκάλυψε ότι οι κοριοί μπορούν να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε. Τα 3 πιο συνηθισμένα μέρη ήταν:

Μονοκατοικίες (91 %)

Διαμερίσματα/συγκρότημα κατοικιών (89 %)

Ξενοδοχεία/μοτέλ (68 %)

Ωστόσο, βρέθηκαν επίσης σε μέρη που δεν περίμενε κανείς, όπως:

Οίκοι ευγηρίας (59 %)

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (47 %)

Κτίρια γραφείων (46 %),

 εστίες πανεπιστημίων (45 %)

Νοσοκομεία (36 %)

Μέσα μαζικής μεταφοράς (19 %)

Συμπτώματα τσιμπήματος κοριού

Ο άνθρωπος είναι ο πιο συχνός ξενιστής για τους κοριούς, ξεκινάει δραστηριότητες και τσιμπάει όταν οικοδεσπότης κοιμάται. Αν και το δάγκωμα του είναι ανώδυνο τη στιγμή που γίνεται το τσίμπημα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μια αλλεργική αντίδραση από το σάλιο που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του δαγκώματος. Αυτό είναι που κάνει τα τσιμπήματα να γίνονται κόκκινα, να προκαλούν φαγούρα και πρήξιμο. Τα τσιμπήματα τείνουν να βρίσκονται σε μοτίβο ή σε μικρές ομάδες. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα τσιμπήματα είναι από κοριούς και όχι κάποιο άλλο παράσιτο.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιδρούν ποτέ στα δαγκώματα, καθιστώντας την προσβολή από κοριούς δύσκολο να εντοπιστεί.

Σημάδια προσβολής από κοριούς

Πώς οι κοριοί ξεκινούν μια προσβολή στο σπίτι σας;

 Μπορούν να ταξιδέψουν με ρούχα, σεντόνια, με αποσκευές και άλλα. Εάν οι κοριοί εμφανιστούν  και δεν γίνει καταπολέμηση αμέσως, θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται και αυτό καθιστά πιο δύσκολη την μετέπειτα εφαρμογή.

Οι κοριοί αναγνωρίζονται πιο εύκολα από της μικρές κοκκινοκαφέ κηλίδες περιττώματων σε στρώματα, ταπετσαρίες ή τοίχους. Εάν εντοπιστούν αυτά τα σημεία, μπορεί να μας υποδηλώσουν την προσβολή. Τα δαγκώματα στα χέρια και τα πόδια είναι επίσης ένα ενδεικτικό σημάδι κοριών. Ενώ αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι μικρά, αν διογκωθούν και προκαλούν φαγούρα. Μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις ημέρες για να εμφανιστούν αυτά τα τσιμπήματα, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσβολής. Ωστόσο, τα τσιμπήματα από μόνα τους δεν υποδηλώνουν προσβολή χωρίς άλλα στοιχεία για κοριούς πρέπει να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος αυτοψίας.

Οι προσβολές μπορούν επίσης να εντοπιστούν από τις παρατηρήσεις των υπολειμμάτων από το δέρμα  του κοριού, των αυγών τους, των άδειων κελυφών  των αυγών ή των ίδιων των εντόμων. Όλα αυτά τα ευρήματα είναι αρκετά μικρά, αλλά εξακολουθούν να είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.

Πώς να απαλλαγείτε από κοριούς

Οι κοριοί είναι μια εξειδικευμένη εφαρμογή, επομένως θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια όταν αντιμετωπίζετε μια προσβολή. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

 Σύμφωνα με μια έρευνα NPMA, το 76 % των επαγγελματιών παρασίτων λένε ότι είναι το πιο δύσκολο να εξαλειφθεί. Εάν υποψιάζεστε ή ανακαλύψετε προσβολή, επικοινωνήστε  αμέσως με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία .   

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *