Τι συμβαίνει με την εμφάνιση ψύλλων στον Εύοσμο

Τα μεμονωμένα περιστατικά που έχουν προκύψει και η ενδεδειγμένη θεραπεία για το “περίεργο” τσίμπημα.

Οι ψύλλοι είναι παράσιτα αρκετά ενοχλητικά και επικίνδυνα, με καφέ ή κόκκινο χρώμα και πλατύ σχήμα.

Είναι εξαιρετικοί άλτες χάρις στα τρία σετ ποδιών που διαθέτουν και μπορούν να πηδούν σε απόσταση από 20 έως 35cm. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν περίπου 15-20 αυγά την ημέρα και συνολικά 600 κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επιτίθενται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους αλλά και θερμόαιμα σπονδυλωτά, όπως είναι οι σκύλοι, οι γάτες, τα πουλερικά, τα κουνέλια και τα ποντίκια.

Επιλέγουν τους συγκεκριμένους ξενιστές, καθώς τρέφονται με αίμα. Η οριστική λύση του προβλήματος είναι εφικτή. Απαιτεί σωστή μελέτη του περιβάλλοντος που εντοπίζεται το πρόβλημα, σχεδιασμό και εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών από αρμόδιους επαγγελματίες. 00:00 / 00:00 Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτρη Ιωαννίδη, οι ψύλλοι δεν μεταφέρονται με τον άνθρωπο, απλά τον απομυζούν, αλλά μέσω των αντικειμένων που μεταφέρει, ενώ ξενιστές είναι μόνο τα ζώα.

Σε αυτά τα έντομα μπορεί να αποδώσει ο γιατρός το 95% των τσιμπημάτων, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ, δεν είναι εύκολο να βρεθεί η εστία, ενώ ψεκασμοί στα σπίτια γίνονται όλο τον χρόνο, απλά το τελευταίο διάστημα το θέμα έχει πάρει αδικαιολόγητα μεγάλες διαστάσεις, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα επιδημίας.

“Χρειάζεται απλά η τήρηση των βασικών κανόνων καθαριότητας και όχι υπερβολές”, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης. Την ίδια ώρα, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει καταγγελίες για την παρουσία ψύλλων.

Όπως τόνισαν δύο μητέρες που ζουν στην περιοχή, η Εύη και η Κατερίνα, τα παιδιά τους έχουν τσιμπήματα σε όλο τους το σώμα, με έντονη φαγούρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες χρησιμοποιούν αντισταμινικά και κορτιζονούχες αλοιφές. Τους υποσχέθηκαν λένε από τον δήμο ότι θα ψεκάσουν αλλά ακόμη δεν φάνηκε κανείς.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου, κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, υπήρξε μόνο μία αναφορά από μία κυρία που μένει απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η οποία εντόπισε ψύλλους μέσα στο διαμέρισμα πρώτου ορόφου όπου διαμένει, ενώ δεν υπήρξαν άλλες καταγγελίες. Επισήμανε άλλωστε ο κ. Αλεξανδρίδης ότι ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει πολλές εφαρμογές, μέσω των οποίων μπορεί ο πολίτης να εκφράσει τα παράπονά του και ο δήμος ανταποκρίνεται άμεσα.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας που κάνει τις απολυμάνσεις, ανέφερε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον δήμο για τα κάθε είδους έντομα, είναι πρωτοποριακά, φιλικά στο περιβάλλον, βασισμένα σε μικροοργανισμούς, δεν έχουν καμία σχέση με χημικά, αφήνουν διακριτικό άρωμα και κάνουν φυσική απολύμανση.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *