Γερμανική κατσαρίδα, το ψιλό κατσαριδάκι

Γερμανική κατσαρίδα, το ψιλό κατσαριδάκι

Γερμανική κατσαρίδα, η λεγόμενη και ψιλό κατσαριδάκι, είναι η πιο δύσκολη να ξεφορτωθεί κάνεις. Πολύ συνηθισμένη από αποθήκες μέχρι και νοσοκομεία είναι ανθεκτικότατη στα φάρμακα και στις διαδικασίες απολύμανσης και απεντόμωσης. Η ψιλή γερμανική κατσαρίδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και τους αγωγούς των ηλεκτρικών καλωδίων για να κάνει την εμφάνισή της και στους πιο καθαρούς και απομονωμένους χώρους βγαίνοντας μέσα από τις πρίζες και τις μικρότερες χαραμάδες.

Η γερμανική κατσαρίδα είναι ασυνήθιστα ανθεκτική. Εξελίχθηκε σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα για πάνω από 33 εκατομμύρια χρόνια πριν και τώρα είναι καλά προσαρμοσμένη. Το ψιλό κατσαριδάκι είναι μια συνηθισμένη περίπτωση.

Γιατί είναι τόσο ανθεκτική η Γερμανική κατσαρίδα

Η γερμανική κατσαρίδα (Blatella germanica) είναι ανθεκτική στην αντιμετώπιση των περισσοτέρων μέτρων ελέγχου των παρασίτων.

Οι λόγοι ειναι :

  • η έλλειψη φυσικών θηρευτών σε ένα ανθρώπινο βιότοπο

  • αναπαραγωγή με σύντομο κύκλο αναπαραγωγής

  • τη δυνατότητα να κρυφτεί παντού

  • σεξουαλική ωριμότητα που επιτυγχάνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες,

  • και την προσαρμογή από χημικά φυτοφάρμακα.

Οι γερμανικές κατσαρίδες προτιμούν τους κλειστούς χώρους σε σύγκριση με άλλα είδη παρασίτων, έτσι ώστε μπορούν και κρύβονται και σε μικρές ρωγμές, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους και τις προσπάθειες εξάλειψης τους. Αντίθετα, ένας έμπειρος απολυμαντής παρασίτων είναι σε εγρήγορση για τυχόν ρωγμές και σχισμές, όπου πρέπει να γίνει εφαρμογή.

Γερμανική κατσαρίδα

Για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα ελέγχου πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη παρασίτων. Η επιβίωση και λίγων μόνο αυγών είναι αρκετά για να αναγεννηθούν και πάλι νέες γενιές.

Ένα άλλο πρόβλημα για τον έλεγχο της γερμανικής κατσαρίδας είναι η φύση της συμπεριφοράς του πληθυσμού τους, τα θηλυκά μεταφέρουν 18-50 αυγά (κατά μέσο όρο περίπου 32) κατά τη διάρκεια της επώασης μέχρι λίγο πριν από την εκκόλαψη, αντί να τα αφήσουν όπως τα περισσότερα άλλα είδη κατσαρίδων. Αυτό προστατεύει τα αυγά.

Στη συνέχεια, μετά την εκκόλαψη, οι νύμφες επιβιώνουν σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση εκκρίσεων από τους ενήλικες, αποφεύγοντας την επαφή με τα περισσότερα εντομοκτόνα και δολώματα.

Η ψιλή κατσαρίδα δεν προτιμά τα ζαχαρούχα δολώματα, κάτι που παρουσιάζει ένα εμπόδιο για τον έλεγχό τους, δεδομένου ότι τα δολώματα είναι ένα οικονομικό και αποτελεσματικό μέσο ελέγχου. Οι κατσαρίδες που δεν έλκονται από σάκχαρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.

Χρήσιμες πληροφορίες για την Γερμανική κατσαρίδα

 

Blattella germanica παρουσιάζεται ευρέως σε κτίρια, ιδιαίτερα στα εστιατόρια, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, ξενοδοχεία και ιδρύματα, όπως γηροκομεία. Σε ψυχρά κλίματα, εμφανίζονται μόνο κοντά στις ανθρώπινες κατοικίες, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν στο κρύο.

Όταν βλέπετε κατσαρίδα στην κουζίνα κατά 90% είναι η Γερμανική, ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο αγαπημένος τους σε ένα σπίτι καθώς της παρέχει υγρασία και ευκαιρίες να βρει τροφή. Την συναντάμε συνήθως γύρω από τον νεροχύτη, κάτω από τα ντουλάπια και όπου υπάρχουν εκτεθειμένες τροφές.

  • Είναι είδος που συναντάται κατά ομάδες σε θερμά προφυλαγμένα σημεία και κοντά στην πηγή τροφής. Κυρίως πίσω από ψυγεία, φούρνους, κάτω από νεροχύτες, μέσα σε ντουλάπια όπου εξασφαλίζουν ταυτόχρονα προστασία και τροφή.

  • Ο λεπτομερής έλεγχος για προσβολή στα σημεία που προτιμά να φωλιάζει ή ο έλεγχος με κολλητικές παγίδες μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα μικρούς πληθυσμούς που δεν αποτελούν αρχικά εύκολα αντιληπτό πρόβλημα. Ο έλεγχος των υλικών συσκευασίας αποτελεί το πρώτο βήμα περιορισμού της εισόδου αυτού του εντόμου σε ένα χώρο. Ακολούθως ο επιμελής καθαρισμός από υπολείμματα τροφών ή φαγητών από πάγκους, πατώματα περιορίζει την πηγή τροφής.

  • Η χρήση εντομοκτόνου σκευάσματος με την μορφή gel που μπορεί να επιτύχει την εντοπισμένη εφαρμογή του κοντά στις εστίες αναπαραγωγής του εντόμου και περιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει ο υπολειμματικός ψεκασμός εντός χώρων παρασκευής φαγητών-τροφίμων.

Αν οι αριθμοί της Γερμανικής κατσαρίδας είναι αυξημένοι είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστούν με φυσικά μέσα και είναι απαραίτητο να διενεργηθεί επαγγελματική απολύμανση για κατσαρίδες.

Βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ψιλό κατσαριδάκι

Παρακάτω θα δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τη ψιλή κατσαρίδα, οι συνήθειες της αλλά και πως να τις αναγνωρίζετε.


Εμφάνιση – Χαρακτηριστικά

Το μήκος της Γερμανικής κατσαρίδας είναι μεταξύ 12 και 15mm. Το χρώμα της είναι ανοιχτό καφέ και έχει 2 σκούρες ρίγες στο θώρακα. Ενώ διαθέτει φτερά είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που μπορεί να πετάξουν και αυτό σε πολύ μικρές αποστάσεις. Είναι αρκετά γρήγορη και μπορεί και σκαρφαλώνει καθώς τα πέλματα της κολλούν στις επιφάνειες. Δραστηριοποιείται τη νύχτα και είναι παμφάγα. Έλκονται ιδιαίτερα με τα κρέατα, τα άμυλα, τα σάκχαρα και λιπαρά τρόφιμα. Σε συνθήκες λιμού κανιβαλίζονται, μασούν τα φτερά και τα πόδια των 

Γερμανική κατσαρίδα


Συνήθειες – ψιλή κατσαρίδα

Η ψιλή κατσαρίδα συχνάζει όπως είπαμε σε ζεστά, σκοτεινά και υγρά μέρη ενώ προτιμάει γενικώς τους χώρους γύρω από ηλεκτρικές συσκευές. Τη συναντάμε σε υπόγεια, οικίες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης. Η γερμανική κατσαρίδα αναπαράγεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη κατσαρίδα και φτάνει στην ενηλικίωση της σε περίπου 50 – 60 ημέρες. Ο βιολογικός της κύκλος ολοκληρώνεται σε 6-9 μήνες και είναι η πιο συνηθισμένη κατσαρίδα που συναντάμε στα σπίτια. Η ονομασία της μπορεί να μαρτυράει Ευρωπαϊκή καταγωγή αλλά πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η καταγωγή της είναι από την νοτιοανατολική Ασία γι’ αυτό δεν τα πάει καλά και με το κρύο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *