Ποια έντομα μπαίνουν στο σπίτι και ποια είναι η διαδικασία της απεντόμωσης
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ. Στην φύση υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μικρούς οργανισμούς τους οποίους δεν θα ήθελε κανένας από εμάς να βρει μέσα στην οικία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόνη λύση για να ξεφορτωθούμε μόνιμα τα έντομα όπως τις κατσαρίδες και τα μυρμήγκια είναι η απεντόμωση. Στην διαδικασία της δεν περιλαμβάνεται μόνο η δουλειά του ειδικού στις απεντομώσεις αλλά και ο ιδιοκτήτης της οικίας καθώς και ο ίδιος πρέπει να ακολουθήσει ορισμένα βήματα προκειμένου η απεντόμωση να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να γίνει μια σωστή απεντόμωση.
Τα έντομα που είναι πιθανό να εισβάλλουν σε ένα σπίτι επηρεάζονται ανάλογα από την περιοχή. Για παράδειγμα, αν ένα σπίτι βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, τότε επηρεάζεται σημαντικά και το είδος των εντόμων που είναι πιθανό να εισέλθουν στο εν λόγω σπίτι. Παρόλα αυτά, μερικές κατηγορίες εντόμων μπορούν να εμφανιστούν πολύ πιο συχνά σε ένα σπίτι, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκεται, και να προκαλέσουν ανάλογες ζημιές. Για αυτό τον λόγο, η παρουσία τους δεν είναι ποτέ ευχάριστη.
ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Κατσαρίδες. Πρόκειται για τον πιο συχνό και ανεπιθύμητο εισβολέα σε ένα σπίτι. Διακρίνονται σε τρία είδη που είναι και το πιο κοινά. Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο επίμονο από αυτά, ενώ είναι μικρές σε μέγεθος, έχουν ξανθό χρώμα και είναι ιδιαίτερα αδύναμες όταν εκτεθούν σε ζεστά και υγρά μέρη. Η μαύρη κατσαρίδα είναι αρκετά παρόμοια καθώς απεχθάνεται τα υγρά μέρη και μπορεί να βρεθεί πιο συχνά στις αποχετεύσεις ενός σπιτιού. Τέλος, η αμερικάνικη κατσαρίδα φέρει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά με την μόνη διαφορά ότι έχει φτερά και μπορεί να πετάξει.
Ψύλλοι. Συνήθως μεταφέρονται από κατοικίδια και αδέσποτα ζώα. Είναι αιμομυζητικά έντομα όπως και οι κοριοί και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1 έως 3 χιλιοστά. Επιπλέον, έχουν κεραίες στο κεφάλι τους και μπορούν να δημιουργήσουν έντονες δερματικές αντιδράσεις με τα τσιμπήματα τους.
Μυρμήγκια. Εμφανίζονται με ξαφνικό τρόπο σε μια οικία σε μεγάλες ομάδες και έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Κουνούπια. Είναι πολύ ενοχλητικά έντομα και αρκετά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επειδή είναι γνωστό ότι μεταφέρουν σοβαρά νοσήματα, όπως την ελονοσία, τα οποία και μεταδίδουν με το τσίμπημα τους. Μπορούν να βρεθούν σε μεγάλους πληθυσμούς και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Μύγες. Είναι φορείς μικροβίων και ιών και είναι συχνά επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Ακάρεα σκόνης. Μπορούν να βρεθούν πάνω σε στρώματα κρεβατιού ή σε καναπέδες και να προκαλέσουν αλλεργίες και δερματικές ενοχλήσεις.
Σκόροι και σκαθάρια τροφίμων. Αυτά τα έντομα μπορούν να βρεθούν κυρίως πάνω σε μάλλινα ρούχα ή τρόφιμα.
ΤΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως το κάθε έντομο έχει διαφορετικές προτιμήσεις και προσελκύεται κάτω από διαφορετικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν την επιβίωσή του. Όμως υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που μπορούν να ελκύσουν τα περισσότερα αν όχι όλα τα είδη εντόμων. Πρώτα απ’ όλα η ακαταστασία και η γενική έλλειψη καθαριότητας προσελκύσει τα έντομα, κυρίως αν περιλαμβάνει και εκτεθειμένα τρόφιμα.
Η έλλειψη καθαριότητας ελκύει ιδιαίτερα τις κατσαρίδες οι οποίες ψάχνουν σκοτεινά μέρη με υγρασία και τροφή, ώστε να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Όλες οι ανθρώπινες τροφές μπορούν να τους φανούν ελκυστικές. Παρόλο που μπορούν να ζήσουν για μήνες χωρίς νερό, χρειάζονται υγρασία προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συνεπώς θα πρέπει να προσέχουμε να μην υπάρχουν διαρροές νερού μέσα στο σπίτι μας. Επιπλέον, οι κατσαρίδες είναι πολύ πιο πιθανό να φωλιάσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν ίχνη προηγούμενων κατσαρίδων. Άρα ο καλύτερος τρόπος να τις αποφύγουμε είναι κάνοντας ένα συχνό σχολαστικό καθάρισμα σε συνδυασμό με μία προληπτική απεντόμωση μια φορά τον χρόνο.
Οι κοριοί αντίθετα τρέφονται με ανθρώπινο αίμα καθώς και το αίμα άλλων θηλαστικών. Επομένως, το ίδιο μας το σώμα είναι το πιο ελκυστικό πράγμα στο σπίτι μας για αυτούς. Αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και είναι δύσκολο να τους ξεφορτωθούμε καθώς μπορούν να επιβιώσουν έως και 6 μήνες χωρίς φαγητό και εξαπλώνονται με ταχύ ρυθμό.
Οι ψύλλοι είναι παρόμοιοι με τους κοριούς όσον αφορά στην πηγή της τροφής τους. Η μόνη τους αδυναμία είναι τα σκοτεινά σημεία ενός σπιτιού όπου και επιλέγουν να αφήσουν τα αυγά τους. Οι προνύμφες σε αντίθεση με τους ενήλικες ψύλλους δεν τρέφονται με αίμα. Αντίθετα, τρέφονται με οργανικές ύλες όπως περιττώματα άλλων εντόμων.
Τα μυρμήγκια, προτιμούν να εργάζονται συστηματικά για να βρουν τροφή και να την μεταφέρουν πίσω στην φωλιά τους. Τα προσελκύει αρκετά κάθε είδος τροφής ενώ οι αγαπημένες τους είναι το μέλι και οι μαρμελάδες. Οι τροφές που απεχθάνονται τα μυρμήγκια είναι το αλάτι, το λεμόνι και το ξίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι τροφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πλήρως αποτελεσματικοί μέθοδοι απώθησής τους.
Οι μύγες και τα κουνούπια είναι τα έντομα που μπορούμε να συναντήσουμε πιο συχνά σε ένα σπίτι. Προσελκύονται σχεδόν από τα πάντα, όπως φαγητά και γλυκά, μέχρι και σκουπίδια. Τέλος, τα κουνούπια προτιμούν σκοτεινά και υγρά σημεία και επιλέγουν να αναπαραχθούν συχνά κοντά σε λιμνάζοντα νερά.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ
Τα περισσότερα είδη εντόμων τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται όταν ο καιρός είναι ζεστός. Άρα η ιδανική περίοδος για απεντομώσεις είναι ανάμεσα στην άνοιξη και το φθινόπωρο. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου όπου ο καιρός είναι αρκετά ζεστός και επιτρέπει στα έντομα να πολλαπλασιάζονται με ευκολία. Τα παραπάνω δεν ισχύουν όμως για έντομα όπως οι ψύλλοι και οι κοριοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις απεντόμωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού έχει ήδη γίνει η εισβολή. Σε γενικές γραμμές όμως, καλό είναι να κάνουμε προληπτική απεντόμωση. Έτσι δεν θα μπορέσουν τα έντομα να φωλιάσουν και δεν θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια δράσης των φαρμάκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την θερμοκρασία και την υγρασία ενός χώρου. Όμως, η συχνότητα των εφαρμογών εξαρτάται κυρίως από την μέθοδο και ανάλογα με το φορτίο που επικρατεί, χωρίς να είναι απαραίτητα απόλυτες αυτές οι συχνότητες εφαρμογών. Αν επιλέξετε την απεντόμωση με τζελ για κατσαρίδες και μυρμήγκια, τότε η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ιδανικά δύο φορές τον χρόνο. Παρομοίως αν επιλέξετε την απεντόμωση με ψεκασμό σε έναν κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, τότε δύο εφαρμογές είναι αρκετές για έναν χρόνο. Αντιθέτως, όταν η εφαρμογή γίνεται σε επαγγελματικούς χώρους, η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο τακτικά. Δηλαδή κάθε ενάμιση έως τρεις μήνες.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ
Όπως για την διάρκεια των φαρμάκων, έτσι και η προετοιμασία εξαρτάται από το είδος της απεντόμωσης που θα επιλέξετε να κάνετε. Αν σκοπεύετε ή πρέπει βάσει του ελέγχου από τον ειδικό της απεντόμωσης να κάνετε ψεκασμό στο σπίτι σας, τότε πρέπει να κάνετε μια προσεκτική προετοιμασία. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει τον καλό καθαρισμό του χώρου όπου θα γίνει η απεντόμωση και το άδειασμα όλων των ντουλαπιών του χώρου. προσέχοντας ιδιαίτερα όλα τα τρόφιμα είτε να αποθηκευτούν σε αεροστεγείς συσκευασίες είτε εάν μείνουν εκτεθειμένα, να πεταχτούν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διευκολύνετε την διαδικασία είναι να αδειάσετε όσο πιο πολύ μπορείτε τον χώρο από αντικείμενα που μπορούν να εμποδίσουν την απεντόμωση, όπως τα έπιπλα.
Αν σκοπεύετε να κάνετε απεντόμωση με τη χρήση δολωματικού τζελ, τότε ισχύουν όλα τα παραπάνω με την μόνη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να αδειάσετε όλα τα ντουλάπια από τρόφιμα και αντικείμενα.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ
Σε περιπτώσεις που η απεντόμωση γίνεται με ψεκασμό πρέπει να γίνεται καλός αερισμός του χώρου αμέσως μετά την απεντόμωση και να μην βρίσκονται παιδιά ή κατοικίδια ώσπου να στεγνώσουν όλες οι επιφάνειες που έχουν ψεκαστεί. Επιπλέον, δεν πρέπει να βρέξετε ή να σφουγγαρίσετε τις ψεκασμένες επιφάνειες για ένα χρονικό διάστημα που θα σας το ορίσει ο ειδικός στις απεντομώσεις.
Αντίθετα, αν η απεντόμωση γίνει με τη χρήση τζελ τότε δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται να προσέξετε ιδιαίτερα, με εξαίρεση την τοποθέτηση του. Πρέπει το τζελ να τοποθετηθεί σε σημεία όπου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση παιδιά και κατοικίδια.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ
Τα πιο κοινά μέρη μέσα σε ένα σπίτι για απεντόμωση είναι η κουζίνα, το μπαλκόνι και το μπάνιο και πιο συγκεκριμένα γύρω από παράθυρα και πόρτες. Επιλέγουμε αυτά τα σημεία καθώς εκεί μπορούν να βρεθούν κοντά τροφές και σκουπίδια και αποτελούν σημεία πρόσβασης από εξωτερικούς χώρους. Συνεπώς αρέσει ιδιαίτερα στα έντομα να συχνάζουν σε αυτά τα σημεία. Αν το πρόβλημά σας είναι τα μυρμήγκια τότε ίσως χρειαστεί να ψεκαστούν και οι γλάστρες με τα φυτά σας. Εκεί μπορούν να υπάρχουν φωλιές. Τέλος, μπορούν να ψεκαστούν και οι εξωτερικοί χώροι με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου υπάρχει υγρασία, αν έχετε προσβληθεί από κουνούπια. Η απεντόμωση μπορεί να γίνει σε κάθε χώρο και πάντα αναλόγως του προβλήματος το οποίο στοχεύουμε να καταπολεμήσουμε.
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ – ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Αν έχω παιδιά ή κατοικίδια θα επηρεαστούν και αν ναι τι μπορώ να κάνω;
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που αναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον, είναι συνήθως προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν λιγότερο τοξικά φάρμακα σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια. Ειδικά αν έχετε κατοικίδιο, φροντίστε οπωσδήποτε να μείνει μακριά από την περιοχή όπου υπάρχει το φάρμακο για 3 με 4 ώρες. Ο ειδικός τεχνικός απεντομώσεων θα σας ενημερώσει διεξοδικά και θα σας δώσεις τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.