Η καλλιέργεια των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι απαιτεί κατάλληλη οργάνωση και σωστή προετοιμασία για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι μία ισορροπία ώστε να εξασφαλιστεί μία καλή παραγωγή. Είναι αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς την παρουσία εντόμων και ασθενειών. Τα φυτά μας μπορούν να προσβληθούν από διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα, η βρωμούσα, ο αλευρώδης, η λιριόμυζα, η τούτα ντομάτας, η κάμπια του λάχανου, και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο καθώς και από τον τετράνυχο. Οι σημαντικότερες καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για την προστασία των κηπευτικών μας από ασθένειες και έντομα είναι :
Επιλογή κατάλληλων φυτών
Φροντίζουμε να επιλέγουμε σπόρους που φυτεύουμε στο σπορείο μας ή έτοιμα φυτά από κατάλληλες ντόπιες ποικιλίες λαχανικών ή ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές συνθήκες και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα. Όταν προμηθευόμαστε φυτά από φυτώρια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Προσέχουμε τα νεαρά φυτά κηπευτικών να είναι υγιή, χωρίς κιτρινισμένα φύλλα και απαλλαγμένα από ασθένειες και προσβολές εντόμων.
Φύτευση σε σωστές αποστάσεις
Είναι βασικό να φυτεύουμε τα λαχανικά στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης τόσο μεταξύ των φυτών όσο και μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Όσο πιο αραιά φυτεύονται τόσο μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό έχουν, κάτι που συντελεί στην μείωση της ανάπτυξης ασθενειών και των προσβολών από έντομα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε και μια καλή παραγωγή λαχανικών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Είναι προτιμότερο να φυτεύουμε λιγότερα φυτά σε αραιές αποστάσειες παρά περισσότερα φυτά και πυκνότερα.
Σωστό ποτίσματα και λίπανση
Ποτίζουμε σε σχετικά τακτικά διαστήματα τον λαχανόκηπο προσέχοντας τα φυτά να έχουν την απαιτούμενη εδαφική υγρασία. Επιλέγουμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, καθώς έτσι αποφεύγουμε να βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί των λαχανικών, καθώς και την αυξημένη υγρασία στο έδαφος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, αναπτύσσονται πιο εύκολα οι μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, εφοδιάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιώντας κομπόστ, κοπριά (η κοπριά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι καλά χωνεμένη γιατί ειδικά στα κηπευτικά η νωπή κοπριά προκαλεί ασθένειες). Και συνθετικό λίπασμα ώστε να είναι ανθεκτικά και υγιή στις προσβολές από έντομα και ασθένειες. Αποφεύγουμε τις υπερβολικές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων που καθιστούν τα λαχανικά μας ευαίσθητα σε μυκητολογικές ασθένειες.
Αντιμετώπιση ασθενειών
Χρησιμοποιούμε διάφορα σκευάσματα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ασθένειες απο προσβολές εντόμων και μυκήτων, σε γεωπονικά καταστήματα μπορούμε να βρούμε σκευάσματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση τους.
Επίσης σημαντικό είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας πριν τη φύτευση είναι ώστε να μην μεταφερθούν ενδεχόμενα μολύσματα και παθογόνα στην επόμενη καλλιέργεια. Τέλος, η μέθοδος της αμειψισποράς, δηλαδή η εναλλαγή των καλλιεργειών με διαφορετικά είδη, αποτελεί βασική καλλιεργητική πρακτική για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά ασθένειες και έντομα που παραμένουν στο χώμα.
Αλέξανδρος Εμοφρομίδης
Γεωπόνος