Pest Science

Μεσογειακή καφέ αράχνη «ερημίτης»

Η μεσογειακή λοξοσκέλη καφέ αράχνη “ερημίτης”  (Loxosceles rufescens) είναι είδος αράχνης που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, όπως υποδηλώνει το όνομά της, αλλά τώρα μπορεί να βρεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και αναφέρεται ως μια από τις πιο διεισδυτικές αράχνες παγκοσμίως. Συνήθως κατοικούν σε σπηλιές, αλλά μπορεί να βρεθούν επίσης σε υπόγεια και σήραγγες. Οι ιστοί τους προστατεύουν τους σάκους των αυγών τους, οι οποίοι εκκολάπτονται σε νεαρά άτομα που αλλάζουν καθώς μεγαλώνουν.

Η αράχνη κυνηγάει τη νύχτα και τρώει είδη, όπως παράσιτα και κατσαρίδες και συνήθως στοχεύει μικρότερα έντομα. Η καφέ αράχνη – ερημίτης ανήκει στο γένος Loxosceles. Όσες ανήκουν σε αυτό το είδος έχουν συνήθως μία κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού.

Μεσογειακή λοξοσκέλη καφέ αράχνη.

Παρόμοια με άλλα είδη του γένους, τα δαγκώματα από το L. rufescens μπορεί να προκαλέσουν τοπική νεκρωτική δερματίτιδα και, για ορισμένα άτομα, συστημική βλάβη λόγω του ενζύμου σφιγγομυελινάση D. Σπάνια μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. 

Που ζει η αράχνη ερημίτης

Ο μεσογειακός ερημίτης καταγράφεται ως ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο. Είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και της δυτικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, και προτιμά τις ζεστές θερμοκρασίες και γενικά τον ξηρό καιρό.

Σήμερα, αυτή η αράχνη έχει παγκόσμια κατανομή λόγω των αυξημένων ανθρώπινων ταξιδιών και της αύξησης των μεταφερόμενων αγαθών. Αυτό το είδος εισήχθη στη Μαδαγασκάρη, τη νοτιοανατολική Ασία από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία, την Αυστραλία και πολλά νησιά του Ατλαντικού και του Ειρηνικού (συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στο αρχιπέλαγος της Χαβάης) και στη Βόρεια Αμερική έχει καταγραφεί σε περισσότερες από 20 Ηνωμένες Πολιτείες, ευρέως διάσπαρτα από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα και βόρεια στο Μίσιγκαν, καθώς και στο Οντάριο του Καναδά. Σε περιοχές όπου το L. rufescens δεν είναι ιθαγενές, μπορούν να βρεθεί σε ημίξηρα περιβάλλοντα και υγρές περιοχές όπως υπόγεια, σπήλαια και σήραγγες.

Απειλή για τον άνθρωπο

Οι αράχνες του γένους Loxosceles είναι ευρέως γνωστές για το δάγκωμά τους, προκαλώντας νέκρωση του δέρματος και για μερικούς ανθρώπους, μεγάλη ζημιά και σοβαρές αντιδράσεις. Η νέκρωση οφείλεται στο μοναδικό ένζυμο, σφιγγομυελινάση D (SMase D). Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιατρικά ασήμαντες, με το 90% των περιπτώσεων να επουλώνονται χωρίς ιατρική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, από 2 έως 8 ώρες μετά από ένα δάγκωμα, μπορεί να υπάρχει διαπεραστικός πόνος ακολουθούμενος από αίσθημα καύσου.

Οι περιοχές που γειτνιάζουν με το δάγκωμα συχνά γίνονται κόκκινες και επώδυνες λόγω αγγειοσπασμού και ισχαιμίας. Μπορεί να σχηματιστεί μια φουσκάλα, η οποία συχνά αλλάζει σε σκούρο μπλε χρώμα, με ένα βυθισμένο κέντρο, ημέρες μετά το δάγκωμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αιμόλυση, ενδαγγειακή πήξη και θρομβοπενία, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 48χρονου άντρα στην Ηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας patrisnews.com, ο άτυχος άνδρας ήταν σε ΜΕΘ σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να μπορέσει τελικά να κρατηθεί στη ζωή.

Ο 48χρονος που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δεχτηκέ το τσιμπημα ψηλά στο μηρό χωρίς να το καταλάβει -όπως ο ίδιος είπε στους γιατρούς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως από τους πόνους που είχε στο πόδι, πήγε να τον εξετάσει ιδιώτης ορθοπεδικός με τον ιατρό να τον στέλνει εκτάκτως στο νοσοκομείο.

Η νεκροψία και οι τοξικολογικές

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές τι οδήγησε στον θάνατο τον 48χρονο. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Σπύρο Πολίτη φως στα αίτια θα ρίξουν η νεκροψία η οποία αναμένεται σήμερα και οι τοξικολογικές εξετάσεις.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Open, δεν έχει βρεθεί ακόμη τίποτα στο αίμα του, παρά μόνο πως πράγματι πρόκειται για τσίμπημα αράχνης και όχι φιδιού, το οποίο είναι και πιο σύνηθες.

Τόνισε μάλιστα πως επρόκειτο για μια ύπουλη εξέλιξη.

«Για δύο ημέρες ένιωθε κνησμό στο πόδι»

Σχετικά με το πώς έγινε το τραγικό περιστατικό, ανέφερε, πως ο 48χρονος που κατάγονταν από τη Φθιώτιδα, παραθέριζε στην Ηλεία, όταν τσιμπήθηκε πιθανότητα από την καφέ αράχνη.

«Ό,τι έγινε, έγινε Κυριακή μεσημέρι, από εκεί και έπειτα για δύο ημέρες έως και τη Δευτέρα το βράδυ ένιωθε κνησμό στο πόδι. Δεν κατάλαβε όμως κάποιο τσίμπημα», είπε.

Την Τρίτη ο άτυχος 48χρονος επισκέφτηκε ορθοπεδικό, καθώς νόμιζε πως υπήρχε φλεγμονή στο πόδι, με τον γιατρό να τον παραπέμπει στο νοσοκομείο, όπου και του έγιναν πολλών ειδών εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν τίποτα.


# Απεντομώσεις Θεσσαλονίκη
#Απολυμάνσεις θεσσαλονίκη
# Μυοκτονίες θεσσαλονίκη
# Προσφορά απεντόμωση