Pest Science

Αρουραίοι - Ποντίκια

Αρουραίοι – Ποντίκια

Μυοκτονία

Τα τρωκτικά θεωρούνται από τα πλέον οργανωμένα και επιτυχημένα θηλαστικά στο ζωικό βασίλειο. Ζώα πολύ ζημιογόνα αλλά και επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου.

Συμβιώνουν με τον άνθρωπο και εκτός από τις ζημιές που προξενούν, μεταδίδουν ασθένειες πολύ σοβαρές για τη Δημοσία Υγεία, όπως Λεπτοσπείρωση, Σαλμονέλλα, Πανώλη, Αιμορραγικό πυρετό με νεφρικό σύνδρομο, Τουλαραιμία, Λεμφοκυτταρική χωριομηνιγγίτιδα, Ηωσινοφυλλική μηνιγγίτιδα κ.α.

Τα πιο συχνά απαντώμενα στην Ελλάδα είναι :

το μαύρο ποντίκι – αρουραίος στέγης (Rattus rattus)

το καφέ ποντίκι – Νορβηγικός αρουραίος (Rattus norvegicus)

το οικιακό ποντίκι (Mus musculus)

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος είναι ο εντοπισμός και η εύρεση:

  • περιττωμάτων
  • κατεστραμμένων υλικών
  • ζημιών σε κτήρια
  • κομματιασμένων υλικών για κτίσιμο φωλιάς (χαρτόνια, πλαστικά, μονωτικά υλικά και άλλα.)
 

Μορφολογία – Βιολογία

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Όταν δεν ενοχλούνται ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια της μέρας ή της νύχτας. Έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη..

Το οδοντικό τους σύστημα δεν έχει κυνόδοντες, αλλά διαθέτουν ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Οι κοπτήρες αυτοί αναπτύσσονται ασταμάτητα, αλλά και φθείρονται συνεχώς. Αν η φθορά σταματήσει, οι κοπτήρες θα βγουν από το στόμα, θα τρυπήσουν τον ουρανίσκο και θα τραυματίσουν το πρόσωπο του ζώου. Για να φθείρονται τα δόντια όσο πρέπει, τα τρωκτικά ροκανίζουν συνέχεια όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και όλες τις ζωικές, φυτικές και ανόργανες ύλες.

οικιακός ποντικός (Mus musculus) δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον μικρό αρουραίο (Rattus rattus). Το κεφάλι και τα πόδια του ποντικού είναι σε αναλογία με το σώμα του. Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Όταν είναι σε ηλικία 5- 6 έβδομάδων αρχίζει η αναπαραγωγική τους περίοδος και μεταφέρουν τα έμβρυά τους για 18 έως 21 ημέρες. Αν η θηλυκιά αποβάλει μπορεί να ξαναμείνει έγκυος μέσα σε 48 ώρες. Ο μέσος όρος των νεογνών είναι περίπου 6. Γενετικοί παράγοντες, η εύρεση τροφής και η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσουν αυτό το νούμερο. Το θηλυκό θηλάζει τα νεογνά για περίπου 4 εβδομάδες και μπορεί να μείνει έγκυος κατά την διάρκεια αυτή. Για τους λόγους αυτούς και σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να παράγει μικρά κάθε 40 με 50 ημέρες. Κάτω από ιδανικές συνθήκες (οι οποίες βρίσκονται εσωτερικά ) τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο. Τα νεογέννητα ποντίκια είναι εξαιρετικά μικρά, τυφλά, ροζ και γυμνά. Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου είναι πλήρως καλυμμένα με τρίχωμα, κάνουν μικρές διαδρομές από τις φωλιές τους και τρέφονται με στερεά τροφή. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 – 18 μήνες.

Ο Νορβηγικός αρουραίος (Rattus norvegicus) είναι ο πιο συνηθισμένος των αρουραίων και συναντάται παντού. Ο αρουραίος της οροφής συνήθως βρίσκεται στα λιμάνια και είναι επίσης ένας οικιακός αρουραίος. Τα αρσενικά είναι ικανά για ζευγάρωμα κάθε στιγμή αλλά τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στην διάρκεια των ζεστών περιόδων οι οποίες μπορεί να επεκταθούν και 9 μήνες. Ο αριθμός των νεογνών σε μια γέννα ποικίλει από 6 – 22, ο μέσος όρος σε μια γέννα θηλυκού είναι 6 – 8.Μπορούν να κάνουν μέσα σ’ ένα χρόνο από 3 εως12 γέννες, με, μέσο όρο 3 έως 6 την χρονιά. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα τους σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή. Ο χρόνος ζωής τους σ’ ένα πληθυσμό είναι περίπου 6 μήνες.