ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

απολυμανση 

Η Απολύμανση για Κορονοϊό είναι μια διαδικασία που εμποδίζει την εξάπλωση του, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πολύ ανθεκτικός και επικίνδυνος ειδικά για τους διαβητικούς και τους ηλικιωμένους. 

Ποτε κανουμε Απολυμανση 

Απολύμανση κάνουμε σε έναν χώρο όταν υπάρχουν είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα, είτε όταν έχουμε κάποια υποψία για κάποιον που νοσεί από κορονοϊό. Η εταιρεία μας προσφέρει υπηρεσίες απολύμανσης στην Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας την εμπειρία και το κατάλληλο προσωπικό(Γεωπόνοι). Η απολύμανση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με χημικό τρόπο είτε με φυσικό.
Οι απολυμάνσεις αφορούν κυρίως χώρους, αντικείμενα και επιφάνειες με σκοπό την εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία. Λόγω της πιθανής επιβίωσης του ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον για αρκετές ημέρες, οι χώροι και οι περιοχές που έχουν πιθανά μολυνθεί από τον ιό πρέπει να απολυμαίνονται πριν την επαναχρησιμοποίηση τους. Για αυτό συστήνεται η προληπτική εφαρμογή. 

Με τι απολυμαντικα γινεται η Απολυμανση 

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούμε είναι όλα εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς του Κράτους, όπως ο ΕΟΦ. Όλα τα απολυμαντικά μας, έχουν άμεση δράση κατά των ιών καθώς και την μεγαλύτερη διάρκεια λόγω μεμβράνης που σχηματίζουν επάνω σε επιφάνειες. Είναι άοσμα και δεν λεκιάζουν. Μετά την απολύμανση ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα. 

Πως γινεται η Απολυμανση 

Η Απολύμανση για Κορονοϊό γίνεται με πολλούς τρόπους ανάλογα τον χώρο που έχουμε να επέμβουμε. Μπορεί να γίνει με την μέθοδο του ψεκασμού, με την χρήση fogger ενώ για μεγάλους χώρους χρησιμοποιείται ψεκαστικό μηχάνημα.

Ποιος πραγματοποιει την Απολυμανση 

Παρών στην Απολύμανση για Κορονοϊό είναι ο Γεωπόνος της εταιρείας μας. Ο τεχνικός της εταιρείας μας διαθέτει άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή δίδεται πιστοποιητικό απολύμανσης. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, εξυπηρετούμε όλη την Θεσσαλονίκη.


Ποιος ειναι ο τροπος μεταδοσης του ιου;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Ποτε μια περιπτωση της νοσου θεωρειται περισσοτερο μεταδοτικη;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια ειναι τα συμπτωματα της COVID-19 λοιμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Ποια ατομα κινδυνευουν περισσοτερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Ποτε πρεπει καποιος να ελεγχθει για COVID-19;

Εάν έχει : Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας ΚΑΙ Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τι σημαινει εχω ερθει σε επαφη με τον ιο;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Πως μπορω να προφυλαχθω απo το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.


Τι να κανω εαν εχω στενη επαφη με καποιον που υποψιαζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορει η μασκα να με προστατευσει αποτελεσματικα από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ

Τα οκτω βασικα μετρα προφυλαξης απο τον Κορονοϊο

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  • Όταν βήξουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρηση μας.